11 Temmuz 2013 Perşembe

ASANSÖRLE İLGİLİ YANLIŞ BİLİNENLER

ASANSÖRLE İLGİLİ YANLIŞ BİLİNENLER
BİLİNEN: Asansörler tek halatla taşınır, bu halatın kopması halinde kabin düşer.
DOĞRUSU: Asansör, taşıyıcı halat çapı en az 8 mm olan ve en az iki halatla taşınan sistemlerdir. Tek bir halat dahi beyan yüküyle yüklü kabini taşıyacak dayanıma sahiptir.
BİLİNEN: Asansör kat arasında kalırsa havasız kalınır.
DOĞRUSU: Asansör kuyusu, binanın en iyi hava sirkülasyonu olan bölümlerinden biridir. Kabin içinde yeterli havalandırma boşlukları veya cebri havalandırma olduğundan havasız kalmak mümkün değildir. Panik içinde dışarıya çıkmaya çalışılmamalı ve varsa kapı camı kırılmaya çalışılmamalıdır.Kapı camının kırılıp hava
alınmak istemesi tehlikeli bir işlemdir. Bu durumda kabin tekrar hareket edebilir ve kaza meydana gelebilir.
BİLİNEN: Verilen çağrıyla değil kendi mantığıyla hareket eden asansörlerde, istenmeyen katlarda inilmek zorunda kalınabilir.
DOĞRUSU: Asansör kabin ve koridor çağrı butonlarıyla hareket alır. Yukarı doğru gitmekte olan bir asansöre binip aşağı katlardan birinin butonuna basılırsa ya da aşağı gitmekte olan bir asansöre binip yukarı katlardan birinin butonuna basılırsa, gidilecek kata değil, asansörün daha önce verilen çağrıyı yanıtlayacağı kata gidilir. Göstergeler ve yön okları bu yanlışlığı gidermek için konulmalıdır.
BİLİNEN: Kat arasında kalındığında asansör düşebilir, bu nedenle kabinden çıkmaya çalışılmalıdır.
DOĞRUSU: Kişilerin kendi başlarına kabinden çıkmaya çalışmaları kazalarla sonuçlanmaktadır. Asansörler, doğru şekilde kullanıldıklarında güvenli sistemlerdir. Doğru yöntem, asansörün içinde kalıp imdat butonuna basarak beklemektir. Kurtarma işlemi, mutlaka bu konuda eğitim almış kişilerce yapılmalıdır.
BİLİNEN: Çağrı butonlarına birden fazla ya da sürekli basmak asansörün çabuk kata gelmesini sağlar.
DOĞRUSU: Çağrı butonuna bir kez basılması yeterlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder