11 Temmuz 2013 Perşembe

YÜRÜYEN MERDİVENLER/BANTLAR İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLENDİRME


YÜRÜYEN MERDİVENLER/BANTLAR İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLENDİRME

Yürüyen Merdivenler/bantlar ile ilgili mevzuat hazırlama sorumluluğu T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığındadır. Bakanlığın yayımladığı en güncel mevzuat, 03.03.2009 tarih ve 27158 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2006/42/AT Makine Emniyeti Yönetmeliği’dir.


3.1 YÜRÜYEN MERDİVEN VE BANTLARIN KULLANIMI SIRASINDA
DiKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Yürüyen Merdiven ve Bantlara Binerken:
 Yürüyen merdivenlerin alt ve üst sahanlıklarında acil durdurma butonu olduğunu unutmayın.
Basamakların/bandın hareket yönüne dikkat edin.
 Yönlendirme levhalarına uyun, ters yönde hareket eden yürüyen merdiven ya da bantlara binmeye çalışmayın.
 Yürüyen merdiven/bantlara inip binerken dikkatli davranın, görme özürlü olanlar, çift odaklı gözlük kullananlar ayrıca dikkat göstermelidirler.
 Çocukları, çanta veya paketleri diğer elinizle dikkatlice tutun.
 Hareket etmekte olan basamağın tam ortasına basın ve aynı anda yürüyen merdiven/bandın el bandını tutun.
 Ceket, palto, uzun aksesuar, gevşek ayakkabı bağı gibi, giysi ve uzantılarını basamak ve kenarlardan uzak tutun.
Seyir Halinde iken:
 Seyir halinde iken, yüzünüzü hareket yönü doğrultusunda tutun ve ileri bakın.
 El bandını dikkatlice tutun.
 El çantası, paket, alışveriş torbası gibi eşyalarınızı el bandının üzerine koymayın ve basamak/bandın üzerine oturmayın.
 Yürüyen merdivenlerde seyir halinde iken mağaza vitrinlerini seyretmeyin.
 Yürüyen merdiven kenarına eğilip yaslanmayın.
 El bandı hızı, yürüyen merdiven basamağı ya da bant hızından farklı ise dikkatlice elinizin konumunu değiştirin ve durumu işletmeye haber verin.
Yürüyen Merdiven ve Banttan inerken:
 Gecikmeyin, oyalanmayın ve hemen adımınızı atın.
 Merdiven ya da bandın çıkışını kapatmayın, burada beklemeyin, sohbet etmeyin, arkanızda sizden sonra gelen kullanıcılar olabilir.
Yürüyen merdivenler sadece insan taşımak için tasarlanmışlardır. Bebek arabası, alışveriş arabası, eşya bu amaç için tasarlanmış asansör ya da yürüyen bantlarla taşınmalıdır. Bu gibi portatif taşıyıcılarla yürüyen merdivene binmek sizi el bandını tutmaktan alıkoyar ve dengenizi kaybedip düşmenize yol açar. Ayrıca bu araçlar giriş ve çıkışta görüş açınızı daraltıp sizi ve sizden sonraki kullanıcıların güvenli kullanımına engel olur.
 Yürüyen merdivenler güvenli ve konforlu çalışma hızında hareket edecek şekilde tasarlanmışlardır. Binip inerken acele etmeden; ama dikkatlice davranmalı, binilecek basamağın ortasına basılmalıdır.
 Merdivenlerin pek çoğunda basamak altı aydınlatması ya da belirgin sarı renkli çizgiler kullanıcıyı yönlendirmek ve uyarmak için yapılmaktadır. Eğer basamağın ortasına basmadıysanız panik yapmadan ayaklarınızın konumunu ayarlayın. Seyir sırasında yüzünüzü hareket doğrultusunda ve ileri doğru tutmak dengenizi korumaya, çıkış noktasını görmeye ve güvenle merdivenden inmenize yardımcı olacaktır.
 Yürüyen merdivende iken çocuklara dikkat edin. Binip inerken kenarlardan uzak durmalarına yardımcı olun, basamaklara oturmalarına ve oyun oynamalarına izin vermeyin. Bir elinizle çocuğunuzun elinden diğer elinizle el bandından tutun.
 Düşme, yürüyen merdivenlerde en çok karşılaşılan kaza tipidir. En iyi yöntem el bandını tutarak çıkışa ulaşmaktır.
 Yürüyen bantlarda, hareket etmeyip bekleyen kullanıcılar bantların sağ tarafını,yürüyerek seyir halinde olanlar sol tarafını kullanmalıdırlar. Bantlar bu mantıkla tasarlanmışlardır

1 yorum:

  1. AmadaTECH Asansör
    Yat Asansörü, Monşarj Asansör, Servis Asansörü, Yemek Asansörü
    Asansör ve Yürüyen Merdiven Yach Elevator, Asansör, Yürüyen Merdiven, Engelli Asansörü, Ev Asansörü, Elevator, Villa Asansörü, Merdiven Asansörü, Escalator, Mutfak Asansörü, Yük Asansörü, Araç Asansörü

    YanıtlaSil